Fakturabelåning

Fakturabelåning istället för traditionellt banklån

När ett företag vill göra en investering så kan den enda lösningen tyckas vara ett lån. Man behöver få loss kontanter för att kunna köpa nytt material, köpa in en specifik tjänst eller kanske för att utvidga sin verksamhet med nya lokaler. Med fakturabelåning så slipper företag gå till en bank för ett traditionellt lån. Man lånar helt enkelt pengar på sin faktura. Inte nog med det, den factoringtjänst som tar hand om belåningen kommer även att sköta processen med att driva in fakturan så att man själv kan släppa det hela och jobba vidare med sin verksamhet.

Så går det till

När man bestämmer sig för att belåna en faktura så kommer man att avtala om detta med den factoringtjänst som man har valt. Det här kan även ske via en bank som ger tjänsten men idag så finns det bättre alternativ där man kan vända sig till internationella factoringföretag som även jobbar på den svenska marknaden och som har den erfarenhet och stabilitet som krävs för att kunna erbjuda en bra factoringservice. Man brukar kunna låna omkring 70% av beloppet på en faktura. Kunderna ska meddelas om att de nu får betala factoringbolaget och sedan så kommer det finansbolag som har tagit uppdraget att sköta allt administrativt omkring påminnelser och indrivning av skulder.

Faror med factoring

Det finns förstås faror med att lägga ut sina fakturor på ett annat företag. Denna tredje part kommer ju att stå i direkt kontakt med ens egna kunder. Därför är det viktigt att man väljer en tjänst för fakturabelåning där det är öppna kort och rätt attityd som gäller. Det får inte bli så att man mister kunder för att factoringtjänsten är otrevlig. Man måste också få skälig betalning för sina fakturor och inte gå med på att factoringbolaget tar ut hutlösa serviceavgifter. Det är ju trots allt så att mindre företag har behov av fakturabelåning och då kan man inte betala hur mycket som helst för att få hjälp med denna tjänst även om det frigör likvida medel på kort tid.