Fakturaköp

Fakturaköp ger större rörelsekapital

Vad ska man göra då man står med en hel hög obetalda fakturor och nya och återkommande kunder som knackar på dörren? För att ett företag ska kunna jobba på som vanligt så gäller det att betalningar kommer in i tid. Det hade förstås varit bäst om man hade kunnat få betalt i förskott så att man snabbt hade kunnat finansiera uppdraget men det här är långt ifrån verkligheten för de flesta svenska företag. Factoringbolag hjälper till med fakturaköp som innebär att de köper fakturor som ännu inte har betalts. Detta gör de mot en mindre avgift och servicen inkluderar snabba kontanter samt hantering av allt administrativt omkring indrivning av fakturor.

Ett större rörelsekapital

Framför allt så handlar fakturaköp om ett större rörelsekapital och inte nödvändigtvis om att man har kunder som inte betalar. När man måste vänta en månad på betalning på påverkar detta kassaflödet och det särskilt när man är ett mindre företag eller då man jobbar med många små projekt. Genom att sälja en del av fakturorna så får man loss pengar som ger en ett mycket större rörelsekapital. Det här gör det möjligt att investera i nya verktyg, tjänster och att dra igång nya projekt som kan generera en större omsättning och leda till att verksamheten växer på ett bra sätt.

Vilka fakturor kommer att köpas?

Man ska inte räkna med att man kommer att kunna sälja varenda faktura. Fakturaköp är en seriös verksamhet där man inte tar onödiga risker. Har man en kund som inte klarar av att betala för sig så kommer inget factoringbolag att vilja ta över fakturan. Det här beror på att factoringtjänster inte är en form av regelrätt inkassotjänst även om de har den kunskap som krävs då det blir nödvändigt med mer än några påminnelser. Finansbolag som erbjuder fakturaköp på ett säkert sätt kommer givetvis noga att undersöka de fakturor som man erbjuder. Om allt ser normalt ut så kan man räkna med att fakturorna köps.