Inkasso

Då betalningspåminnelser övergår i inkasso

Får man ett inkassobrev så ska man skynda sig med att betala sin skuld. När en obetald räkning har lett till inkasso så kan man verkligen få problem om man inte tar hand om sin räkning. För företag som inte får in obetalda räkningar med hjälp av vanliga påminnelser så kan inkasso bli den enda utvägen och då jobbar man oftast med andra företag som erbjuder inkassoåtgärder.

Vad är inkassohandlingar?

Man kan säga att inkasso är en slags handling som betyder att man inte har betalat en skuld i tid. Inkassohandlingen kan man få då man kanske inte har betalat av på ett lån i tid eller om man har låtit en räkning hamna i glömska. En inkassohandling är ett krav om att man ska betala tillbaka sin skuld och den kommer att tala om vad som händer om man inte gör det. Man ska också vara medveten om att inkassoåtgärder innebär större räkningar eftersom man vid detta skede får betala en extra avgift utöver den ursprungliga räkningens kostnad.

Inkassoåtgärder och Kronofogden

Det är lätt att blanda ihop inkassoåtgärder med Kronofogden men det här är inte samma sak. Det som händer då man får ett inkassobrev är att man blir meddelad om att fortsatt utebliven betalning kan leda till att ärendet går vidare till Kronofogden och då har man verkligen hamnat i en besvärlig situation. Så snart som Kronofogden får informationen om skulden så kommer den nämligen att registreras som en betalningsanmärkning och det här kan man inte göra något åt. Även om man betalar sin räkning dagen efter att betalningsanmärkningen har registrerats så kan denna komma att ligga kvar i 3 års tid!

Med en betalningsanmärkning så kan man få nej till lån och nej till att handla på kredit. Det är inte en liten sak att ha en anmärkning så man ska ta inkasso på största allvar och göra allt man kan för att betala skulden eller på annat vis se till att komma överens med borgenären (den som man är skyldig pengar).